Primul lucru pe care il inveti atunci cand oferi servicii funerare Bucuresti este sa nu judeci si sa aduci la indeplinire toate dorintele familiei indoliate, indiferent de parerea ta. Tu, ca prestator de servicii de pompe funebre trebuie sa tii cont de religie, de traditii dar si de superstii. Se stie ca romanii sunt foarte superstitiosi…
Vom enumera aici cateva din cele mai intalnite si mai interesante superstitii legate de inmormantare.
1. Sa nu treaca pisica pe sub sicriu
Una din superstitiile intalnite mai ales in zonele rurale este trecerea pisicii pe sub sicriu. Se spune ca daca pisica trece pe sub masa pe care zace cel odihnit, acesta se va transforma in strigoi si va bantui casa. Cei care ofera servicii funerare vor lua in serios dorinta familiei si in cazul in care aceasta are o pisica se vor asigura ca nu va ajunge in apropierea celui decedat.
2. Bani de buzunar pentru mort
Cei de la servicii funerare se ocupa cu toaletarea si imbracarea celui decedat. Traditia spune ca mortul trebuie sa aiba in buzunar bani pentru plata vamilor. Inainte de inmormantare, cei de la pompe funebre se vor asigura ca cel decedat are bani in bvuzunar daca asta este dorinta familie. Suma este hotarata de familie.
3. Bocitoare angajate
Daca in Bucuresti si la oras, in general, nu se mai apeleaza la serviciile bocitoarelor, in zonele rurale ele mai sunt cautate pentru a jeli plecarea celui decedat. Cred ca cei mai multi dintre prestatorii de servicii funerare complete au primit macar o data o astfel de cerere.
Daca decedatul este din Bistrita Nasaud si tu ca firma de pompe funebre din Bucuresti primesti sarcina angajarii unor oameni care sa-l planga in versuri si cu cuvinte obscene, sa nu razi. Aste o superstitie din Ardeal si oamenii o iau in serios.
4. Spargerea vasului de lut
O alta superstitie legata de obiceiurile de inmormantare este spargerea unui vas de lut de sicriul celui decedat la iesirea din casa sau din locul in care a fost tinut pentru priveghi. Superstitiile spun ca cioburile aduc noroc, poate de aici si si acest obicei, e un fel de a-i ura noroc in cealalta lume celui decedat.
5. Ingroparea alaturi de unelte profesionale
Daca familia doreste acest lucru, cei care ofera servicii funerare trebuie sa se asigure inainte de inmormantare ca in sicriu sunt puse unelte reprezentative pentru meseria care defunctul a avut-o. Daca a fost croitor mortului i se vor pune in sicriu ata si ac, daca a fost doctor, mortului i se vor pune in sicriu stetosopate, bisturie sau medicamente samd.
6. Nunta mortului necasatorit
Traditia spune ca mortul trebuie sa treaca in lumea cealata impacat cu sine. Celor necasatoriti li se organizeaza un ritual de nunta simbolic inainte de inmormantarea propriu-zisa. Fetele sunt inmormantate in rochii de mireasa. Cei de la firma de pompe funebre Bucuresti sau de oriunde vor tine cont de acest lucru si vor ajuta la indeplinirea acestor obiceiuri.
7. Privegiul vesel
In multe zone din Romania priveghiul este mai mult decat ocazia de a-ti lua adio de la cel trecut in nefiinta. Priveghiul se organiza de familie in vederea „intretinerii” placute a mortului, in vederea a a-i da curaj si a pleca linistit. In unele zone la privehi se canta, se danseaza, se joaca carti, se deapana amintiri hazlii pentru ca mortul sa treaca in cealalta viata fericit.
Fiecare zona are obiceiuri si superstitii aparte, mostenite de sute de ani si pastrate si acceptate de cultele religioase. Moartea nu este privita ca un sfarsit, ci ca un nou inceput intr-o alta viata. De aceea sunt atat de multe obiceriuri pe care firmele care presteaza servicii funerare Bucuresti si nu numai trebuie sa le includa in pachetele de servicii si sa se asigure ca sunt respectate conform dorintelor familiilor indoliate.