Rolul parastasului in serviciile funerare Bucuresti

Plecarea cuiva drag din aceasta lume este insotita de diverse ritualuri, cel mai cunoscut fiind parastasul. Daca in trecut parastasele se organizau de catre familie, in ultimii ani, de acestea se ocupa firma de servicii funerare Bucuresti.

Ceremoniile si ritualurile sunt foarte strans legate de sentimentul de impacare cu care toti trebuie sa ramana in urma unui deces. Chiar daca il plangem in continuare pe cel plecat, toate aceste obiceiuri si ritualuri ne ajuta pe noi, cei care le impartim sau le primim, si Biserica spune ca-l ajuta si pe cel plecat.

Cele 3 elemente importante la un parastas: coliva, colaci si vin

Coliva sau painea mortlui

Coliva este acel desert care se imparte la inmormantare si simbolizeaza trupul celui decedat. Realizata din grau ca simbol al invierii si indulcita cu zahar ca simbol al vietii dulci de dupa moarte, de cele mai multe ori, ea cade in sarcina firmei care ofera servicii funerare Bucuresti.

Colacul

Viata este ciclica, continua, tocmai de accea colacul a ajuns un simbol al inmormantarilor. Biblia ne spune ca viata pe pamant este doar un inceput si ca viata vesnica continua in ceruri. Colacul este un simbol, o cheie catre acea viata promisa.

Vinul

Atat coliva cat si colacii se stropesc cu vin. „Sangele Domnului” vine sa intareasca ideea vietii de dupa moarte. Turnat in forma de cruce, vinul este liantul dintre cele doua lumi, cea vie si cea adormita.

Familia se poate ocupa singura de procurarea colacilor sau a colivei. Cele mai multe cofetarii preiau si realizeaza comenzi in acest sens. Cei care ofera servicii funerare pot prelua cu usurinta si aceasta parte, pot calcula numarul de colaci sau greutatea colivei care este necesara in functie de numarul de invitati.

Solutia oferita de firma de servicii funerare: pachete funerare personalizate

Fiecare famile isi doreste altceva. Experienta pe care care o firma care ofera servicii funerare Bucuresti isi spune cuvantul si cele mai multe au pregatite pachete funerare personalizate care, si asa, mai pot suferi modificari astfel incat sa se adapteze nevoilor familiei.

Pachete funerare complete Bucuresti: organizare parastase

Pe langa „pomenile” care se ofera groapa, firma care presteaza servicii funerare Bucuresti se poate ocupa si de organizarea parastasului alegand locatia si meniul in functie de dorintele si bugetul fiecarei familii in parte.

Familia indoliata va apvea mai putine lucruri stresante de facut cu ocazia inmormantarii. Daca unuii aleg sa organizeze masa de pomenire la o unitate de tip restaurant, altii prefera sa imparta pachete cu alimente fiecarui participant la inmormantare. Indiferent de tipul de pomana, cei de la pompe funebre Bucuresti sunt pregatiti sa onoreze dorinta familiei.

Care sunt parastasele si pomenile care se fac in primul an de la deces?

Crestinilor le place sa ofere, ei cred in faptele bune sau de milostenie, motiv pentru care parastasele se fac des, dupa cum urmeaza:

 • la 3 zile dupa deces
 • la 9 zile dupa deces
 • la 40 de zile dupa deces, perioada cu multe obiceiuri si ritualuri pe care familia le respecta
 • la 3 luni dupa deces
 • la 6 luni dupa deces
 • la 9 luni dupa deces
 • la 12 luni dupa deces

Pe langa aceste pomeni, familia nu va lasa sa treaca ziua de Pomenire a Mortilor marcata in calendar in ziua Mosilor de Toamna numita si Sambata Mortilor. Cei care ofera servicii funerare Bucuresti cunosc bine aceste date si sfatuiesc familiile indoliate cu privire la zilele cand se pot organiza pomeni si zilele cand acestea sunt oprite.

Cand nu se fac parastase?

 • duminica
 • intre Nasterea si Botezul Domnului
 • in zilele de rand ale Postului Mare
 • intre sambata Floriilor si duminica Tomii
 • intre Pasti si Rusalii
 • in timpul marilor sarbatori religioase (praznice imparatesti)

Cei mai multi dintre crestini, practicanti sau nu, isi doresc sa respecte calendarul bisericesc si aleg sa organizeze parastasele doar atunci „cand se cuvine”. Toate aceste lucruri sunt facute pentru sufletul raposatului si sunt insotite de cuvintele „Dumnezeu sa il ierte” „Dumnezeu sa il odihneasca” si slujbele de „Vesnica pomenire”.

Rolul unui parastas in serviciile funerare Bucuresti este unul imens mai ales daca familia nu cunoaste toti termenii de mai sus. Ei trebuie sa se asigure de buna organizare a parastasului si sa tina seama de datele prezentate  mai sus.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.