Serviciile funerare nu pot fi de inchipuit, nu pot fi complete fara un principal obiect cu folosinta exclusiva pentru persoana decedata, respectiv sicriul. Este absurd sa spui ca te ocupi cu servicii funerare daca nu poti oferi familiei indoliate macar câteva optiuni de alegere, sa pretinzi celor indurerati sa vina cu sicriul de acasa!…
Sa va povestim asadar ce este un sicriu, cosciug sau coparseu sau cum doriti sa-i spuneti, ce folosinta are (!?), din cate parti componente se construieste de obicei si o multime de alte elemente asa-zis importante ale sicrielor si despre care alte site-uri se ocupa indelung… ni se pare o pierdere de vreme! Toata lumea stie ce inseamna un sicriu si la ce foloseste. Dar va putem da niste repere in functie de care sa alegeti atunci cand va fi cazul, eventual sa cumparati de la noi, respectiv de la „Eva Funerare”
Criterii generale de alegere a unui sicriu
Trebuie sa stiti ca niciun sicriu nu va mentine la nesfarsit un corp in starea in care a fost inhumat, deci firmele de servicii funerare va vor livra sicrie care impiedica descompunerea intr-un timp mai mic sau mai indelungat. Criteriile de alegere sunt totusi preturile, cel putin pentru marea majoritate a populatiei din Romania. Firma noastra „Eva Funerare” va ofera cele mai uzuale modele, respectiv sicrie in patru colturi, sase sau opt.
De retinut insa ca un sicriu nu se deosebeste de altul doar prin forma sa geometrica. El poate fi mai ieftin sau mai scump in functie si de materialul constructiv
Forma geometrica a sicrielor
Sicriele in patru colturi sunt evident cele mai simple. Destinate cu precadere inmormantarilor cu pretentii mici in ceea ce priveste luxul si in acelasi timp persoanelor decedate care nu depasesc dimensiunile obisnuite. Care am putea spune ca sunt chiar firave.
Un sicriu in sase colturi va fi mai potrivit persoanelor late in umeri. Aceste sicrie vor avea in partea superioara sase colturi, acolo unde va fi asezat capul, iar la picioare vor fi suficiente doua colturi. Dupa un rationament oarecum asemantator am putea vorbi si despre sicriele in opt colturi.
Materialul cosciugului
Lemnul din care se construieste un sicriu este printre cele mai importante elemente care conduc la realizarea pretului. De obicei esentele moi sunt si cele mai ieftine. Daca va intereseaza un sicriu foarte ieftin comandati unul din lemn de plop, de exemplu. Firmele de servicii funerare ofera sicrie din esenta de brad la un pret destul de rezonabil.
Atentie insa ca finisajele pot face diferenta, astfel ca un sicriu din esenta de brad, dar foarte bine lucrat va fi mai scump. Calitatea fiind evidenta si pretul va fi unul pe masura.
In ceea ce priveste un sicriu de calitate, orice firma de servicii funerare va va recomanda un produs realizat din lemn de stejar. Sunt mai scumpe dar si mai grele. Apoi, cele din stejar se degradeaza mai greu in pamant, daca va intereseaza acest aspect.
Despre criteriile generale de alegere a unui sicriu vom mai vorbi insa si in articolele noastre viitoare.
Piata serviciilor funerare din Romania
Serviciile funerare din Romania erau pana nu cu multi ani in urma o piata destul de putin reglementata, dupa cum reiese dintr-un articol al ziarului „Bursa”. In articolul respectiv se spunea ca piata funerara din Romania este undeva pe la 110 miioane de euro pe an. Ar trebui insa sa ne punem intrebari serioase in legatura cu veridicitatea informatiei, articolul fiind publicat in 2002 si avand in centrul atentiei chiar un antreprenor de pompe funebre.
In general, persoanele interesate si implicate intr-un anume fel, in orice sector, vor avea tendinta de a manipula informatiile. Ori, in ceea ce priveste serviciile funerare din Romania, lucurile nu stau foarte diferit. De la data aparitiei informatiei au trecut totusi cativa ani si a mai aparut si o lege care reglementeaza serviciile funerare.
Vom incheia acest text cu precizarea ca indiferent de reglementarile in vigoare, piata produselor si serviciilor funerare din Romania este plina de surprize. Dupa cum este relatat in presa un caz de evaziune fiscala deosebita, unde niste antreprenori de pompe funebre au avut tupeul sa nu declare absolut nimic din incasari si sa castige sume importante de bani „la negru”, cum se spune…